Blood Choke vs. Air Choke

I kampsport deler vi chokes op i 2 kategorier Air Chokes og Blood Chokes:

Air Chokes: Modstanderen(=modtageren) bliver forhindret i at trække vejret, og besvimer efter ½ til 5 minutter pga. manglende ilt i det blod, der løber til hjernen. Dette udføres f.eks. ved at holde arm/hånd for mund og næse eller ved tryk på luftrøret. Brusken omkring luftrør og strubehoved er skrøbeligt og kraftige tryk/slag bør til en hver tid undgås, da permanente brudskader kan opstå. Air Chokes forhindrer altså ikke selve blodtilførslen til hjernen, men derimod iltningen af blodet fra lungerne.

Blood Chokes: Slukker for hjernen i løbet af 5-14 sekunder ved at blokere for blodtilførslen, og dermed ilttilførslen til hjernen, gennem halspulsårerne. Selv de mest erfarne kamsport udøvere tapper ud (=overgiver sig ved at klappe 2 gange på modstanderen eller gulvet) i sidste øjeblik før de besvimer. Effekten af Blood Chokes tiltager og aftager meget hurtigt, fordi transporten af frisk ilt til hjernen forhindres næsten øjeblikkeligt, og så snart Choke grebet igen fjernes fra halspulsårerne, bliver hjernen øjeblikkeligt forsynet med frisk iltet blod.
Hvis modtageren ikke tapper ud, og grebet fortsat holdes, vil modstanderen besvime. For en sikkerheds skyld bør en besvimet eller omtåget modstander altid lægges forsigtigt ned på ryggen, med hovedet let bagoverbøjet for at sikre frie luftveje, således at blodet igen nemt pumpes til hjernen. Herefter bør modtagerens puls og vejrtrækningen kontrolleres. Vejrtrækning kan godt i ekstreme tilfælde lyde snorkende og lade vente på sig et par sekunder, men puls/ hjerteslaget må aldrig forsvinde, lige som hjertet aldrig må flimre i rytmen.