Blodtryk

Blodtryk angives med 2 tal f.eks. 120/80, udtales 120 over 80 (systolisk/diastolisk).
Det systoliske tryk beskriver hjertets sammentræknings fase, hvor blodet pumpes ud fra hjertet, og fortæller noget om, hvor meget tryk der er nødvendigt for at presse blodet rundt i kredsløbet.
Det diastolisk tryk er i hjertets hvilefase mellem anslag og fortæller bla. noget om, hvor stive/spændstige ens blodårer er.
Jeg foreslår, at mennesker der dyrker kampsport kender deres egen blodtryk under hvile. Et normalt raskt menneske har et blodtryk i hvile under 140/90.
Dette testes bedst, når man har været helt afslappet og passiv i en halv time, som når man flader ud foran fjernsynet.
Er man ikke på nogen måde i stand til at få sit systoliske blodtryk under 140, så er der noget i kroppen, der ikke virker korrekt, og man bør kontakte sin læge for at få afklaret årsagen og hvilke begrænsninger denne medføre.
En elektronisk blodtryksmåler kan købes for ca. 100 kr. i Danmark eller fra Kina via Ebay.com for ca. 80 kr. inkl. forsendelse (hvilket er den danske told bagatelgrænse).
For lavt blodtryk ca. under 90 kan ligeledes have mange årsager, bør naturligvis ligeledes undersøges hos lægen, og kan medføre øget risiko for shock ved besvimelse.