Carotid sinus hypersensitivity / Carotid sinus syndrome / Carotid sinus syncope

Carotid sinus er den lægelige betegnelse for en udposning på hver af de to halspulsårer. De findes lige under kæben i det brede stykke på halspulsårene, lige der hvor de deler sig i Y’er.

div illu2
Disse punkter er vigtige, da de indeholder mange af de blodtrykssensorer, som har stor indflydelse på blodtryksregulering for både hjertet og kredsløbet.
De små baroreceptorer måler blodtrykket i Carotid sinus og giver konstant et signal direkte til hjertet. Når disse punkter stimuleres eksternt, ved tryk eller massage, vil det normalt medføre en minimal sænkning af blodtrykket. Men for de få mennesker, der lider af Hypersensitiv Carotid sinus refleks, vil det medføre, at hjertet overreagerer og sænker blodtrykket så meget, at det kan medføre svimmelhed, besvimelse og i ekstreme tilfælde, at hjertet stopper helt med at slå.
Det er heldigvis ekstremt få mennesker, der lider af Hypersensitiv Carotid sinus syndromet, og det er nemt selv at teste for.
Hvis man bliver svimmel og omtåget eller ligefrem besvimer, når man får massage på Carotid sinus punkterne med en finger, bør man undgå enhver form for tryk eller stimulering på halsen, og få stillet en professionel diagnose. Prøv først forsigtigt i 15 sekunder på det ene punkt, derefter en pause, så 15 sekunder på den modsatte side, og først til sidst lidt kraftigere skiftevis på den ene og den anden side. Undgå at blokere for begge halspulsårer samtidig, da det i sig selv er en Blood Choke.